Novosti
Novosti
EXPLORER_ITEM.IMAGEEXPLORER_ITEM.published_link_desc
Ostale novosti
Održana manifestacija “Dani aronije”
Aronija je bobičasto voće, koje najviše liči na borovnicu, a zovu je i sibirska borovnica.
13.8.2012 9:37
ČELINAC, Manifestacija “Dani aronije” održana je danas u selu Markovcu na plantaži porodice Mihajlović, gdje je na četiri hektara zasađeno 6.500 sadnica aronije.

Vlasnik plantaže aronije Pero Mihajlović istakao je da je ova plantaža podignuta prošle godine i da je prva u Republici Srpskoj i BiH.

“Aronija je ljekovita biljka koja se lako uzgaja, ali koja zahtijeva redovno okopavanje i prihranu. Ova biljka pomaže pri liječenju teških bolesti, ali je najbolje koristiti je kao prevenciju”, rekao je novinarima Mihajlović.

On je istakao da su podizanje plantaže pomogli Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opština Čelinac.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miljan Erbez naglasio je da je ovo ministarstvo, u skladu sa trenutnim mogućnostima, podržalo podizanje plantaže aronije, jer je bilo sigurno da će projekat biti uspješan.

Predsjednik Skupštine opštine Čelinac Granedina Dragojević ocijenila je da današnja manifestacija predstavlja put ka ostvarivanju dobrih rezultata u proizvodnji aronije.

“Nadam se da ćemo podstaći stanovništvo koje se bavi poljoprivredom da intenzivnije počne sa proizvodnjom ove ljekovite biljke“, rekla je Dragojevićeva i dodala da u Čelincu poljoprivreda zauzima značajno mjesto u strategiji razvoja.

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće, koje najviše liči na borovnicu, a zovu je i sibirska borovnica.

Plodovi aronije sadrže veliku koncentraciju antioksidanata i vitamine C, A, E, B2, B6, B9, te vrlo rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod.

Aronija sadrži i voćni šećer sorbitol, a prema rječima domaćina današnje manifestacije, plod aronije može se koristiti za pravljenje sokova, kompota, marmelade, likera i rakije.

ekapija.ba

PretragaPuna pretraga Web site-a.

Marketing