Novosti
Novosti
EXPLORER_ITEM.IMAGEEXPLORER_ITEM.published_link_desc
Ostale novosti
Firma "Prirodno bilje" iz Banja Luke sklopila ugovore o otkupu ljekovitog bilja
Obezbjeđenje otkupa ljekovitog bilja doprinijeće većem učešću domaće sirovine u lokalnoj prerađivačkoj industriji.
6.6.2012 12:48

Firma "Prirodno bilje" iz Banjaluke sklopila je danas ugovore sa 20 žena iz BiH od kojih će otkupljivati ljekovito bilje koje je uzgojeno na plantažama.

Obezbjeđenje otkupa ljekovitog bilja doprinijeće većem učešću domaće sirovine u lokalnoj prerađivačkoj industriji u ovom sektoru, kažu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, gdje su ugovori potpisani.

Banjalučko preduzeće namjerava da obezbijeđenim otkupom podrži projekat "Škola za uzgoj ljekovitog bilja", čiji je cilj komercijalni uzgoj i plasman ljekovitog bilja prema domaćem tržištu.

U projekat, koji pomaže i nevladina organizacije "Žene za žene" iz Sarajeva, uključene su žene iz Olova, Doboja, Ahmića i Jablanice.

Ovo je druga faza u tom projektu. Prva faza završena je prošle godine i tada je oko 100 žena završilo edukaciju o uzgoju ljekovitog bilja i formiralo je ogledne parcele.

Uzgoj ljekovitog bilja poprima sve veći značaj i pruža velike mogućnosti za zapošljavanje žena u ruralnim sredinama.

Ključni izazov je promijeniti navike kod žena i motivisati ih da pokrenu proizvodnju, koja je i na malim parcelama profitabilnija od tradicionalnih poljoprivrednih kultura. Njena prednost je i veća mogućnost plasmana na tržištu i stabilna otkupna cijena.

Projekat "Škola za uzgoj ljekovitog bilja" finansira američka Agencija za međunarodni razvoj USAID i švedska Međunarodna razvojna agencija Sida putem projekta "Farma".


ekapija.ba
PretragaPuna pretraga Web site-a.

Marketing