Novosti
Novosti
EXPLORER_ITEM.IMAGEEXPLORER_ITEM.published_link_desc
Ostale novosti
Kukuruz skuplji od sljedeće godine
Cijena kukuruza u BiH je trenutno stabilna, ali postoji bojazan da bi sljedeće godine moglo doći do porasta njegove cijene, prije svega zbog loših ovogodišnjih prinosa.
14.12.2011 10:04

Cijena kukuruza u BiH je trenutno stabilna, ali postoji bojazan da bi sljedeće godine moglo doći do porasta njegove cijene, prije svega zbog loših ovogodišnjih prinosa.

Bh. poljoprivrednici navode da su ovu godinu obilježile suše i visoke temperature, koje su uzrokovale ogromne štete poljoprivredi, a da su pojedine biljne kulture u nekim dijelovima BiH stradale i do 70 odsto.

Takođe, trenutna cijena kukuruza u BiH se kreće oko 50 KM za 100 kilograma i nije se mijenjala ni nakon ovogodišnje žetve, ali bi do promjene moglo doći u idućoj godini.

Kako je kazao Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara RS, loši prinosi kukuruza u ovoj godini će se sasvim sigurno odraziti na njegovu cijenu sljedeće godine, tako da bi vrlo izvjesno moglo doći do rasta cijene ove kulture.

"Bila je ekstremno sušna godina i ona neće uzeti danak samo u ovoj godini, već i u sljedećoj", rekao je Usorac i dodao da tokom same žetve, ali ni nakon nje, cijena kukuruza uopšte nije padala i još ne raste samo zato što Dunav nije plovan, pa se brodovima ne može izvoziti iz Srbije.

Usorac je rekao da će onog trenutka kada Dunav postane plovan, cijena kukuruza drastično rasti.

"Njegova cijena će biti uslovljena ponudom i potražnjom, pa ako bude veća potražnja i cijena će biti veća", kazao je Usorac.

Sead Jeleč, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH, kaže da cijena uvijek zavisi od roda kukuruza, ali i da su cijene kod nas podložne uticaju berzanskih cijena u okruženju i svijetu.

"U Srbiji je cijena kukuruza pala nakon žetve, jer prinosi nisu bili toliko loši", rekao je Jeleč i dodao da je i ukupan rod žitarica u svijetu nešto veći nego prethodnih godina, tako da ne bi trebalo očekivati katastrofalan porast cijena hrane u svijetu.

Međutim, kako je kazao Draško Banjac, poljoprivredni proizvođač iz Gradiške, do proljeća treba očekivati da cijena kukuruza raste svaki mjesec za određeni iznos.

"Takođe, treba naglasiti da postoje proizvođači koji kukuruz prodaju ispod cijene, zbog sveopšte besparice, jer hoće na bilo koji način da dođu do `živog` novca", rekao je on.

Dodao je da se veleprodajna cijena kukuruza kreće između 37 i 40 KM za 100 kilograma.


poljoprivreda.ba
PretragaPuna pretraga Web site-a.

Marketing