Novosti
Novosti
EXPLORER_ITEM.IMAGEEXPLORER_ITEM.published_link_desc
Ostale novosti
Jeftino meso iz uvoza ugrožava domaću proizvodnju
Prodaja domaćih prasića i tovljenih svinja u Srpskoj ove godine duplo je manja nego lani, iako su ove godine cijene za deset odsto niže nego lani, a glavni razlog za to je, kažu stočari, to što stanovnici radije kupuju meso iz uvoza koje je dosta jeftinije, ali i nekvalitetnije.
25.11.2010 9:16
Na stočnim pijacama u RS kilogram prasića žive vage košta od 2,5 do 3,5 marke, dok se cijene tovljenih svinja po kilogramu kreću od 2,8 do tri marke.

Na banjalučkoj stočnoj pijaci prodavci i uzgajivači svinja tvrde da im prodaja ove godine ide znatno slabije nego lani.

- Ne samo da se loše prodaju prasići i tovljenici, već je dosta slaba i njihova ponuda, a uzrok tome je cijena repromaterijala, koja je drastično “skočila” u odnosu na prošlu godinu – kazao je prodavac svinja na banjalučkoj stočnoj pijaci Jovo Đukić i dodao da im dodatne probleme stvaraju i cijene kukuruza.

On ističe da je lani mogao da kupi 100 kilograma kukuruza za 25 do 30 maraka, dok sada istu količinu kukuruza ne može nabaviti ispod 50 maraka.

Sličnog mišljenja je i Ljubo Janjić koji na stočnoj pijaci u Banjaluci prodaje prasiće za tri marke po kilogramu žive vage.

- Slabo se kupuju prasići ove godine. Stanovnici radije kupuju u mesnicama jeftino uvozno meso sumnjivog kvaliteta, nego naše domaće. Nadamo da je još rano za svinjokolj, te da će za desetak dana biti bolja prodaja. Ipak, ovo sada je dosta loša prognoza za uzgajivače svinja – ističe Janjić i dodaje da će nekontrolisan uvoz mesa uništiti stočarsku proizvodnju u RS.

Vrijeme svinjokolja počelo je u Prijedoru, pa lagano raste i potražnja na stočnim pijacama za prasićima i tovljenim svinjama, iako situacija nije ni blizu prošlogodišnjoj.

- Najtraženije su tovljene svinje čija je cijena 2,80 maraka po kilogramu, dok je cijena prasića oko tri marke – ističu prijedorski prodavci.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da su uzgajivači prasića u RS u veoma teškom položaju zbog rasta cijena repromaterijala i mesa iz uvoza.

- Kukuruz se prodaje po višim cijenama nego lani, jer su dosta manji ovogodišnji prinosi, na koje su uticale loši vremenski uslovi, a cijene mesa po kilogramu žive vage je opala, tako da su naši proizvođači više na gubitku nego što imaju zarade – dodao je Maljčić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u BiH je samo u toku prošle godine uvezeno skoro deset miliona kilograma goveđeg i svinjskog mesa čija je vrijednost iznosila blizu 500 miliona KM.

Zbog sumnjivog kvaliteta mesa iz uvoza odnosno sumnjivog porijekla, ove godine na dodatnu provjeru poslati su obrasci EUR 1 u devet zemalja i to u Austriju, Holandiju, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Španiju i Tursku.

Svinjska kuga
Pojava svinjske kuge u Srbiji mogla bi odgoditi Odluku o prestanku primjene preventivnih vakcina protiv svinjske kuge, koja je u BiH trebala da stupi na snagu od 2011. godine, rekao je direktor Kancelarije za veterinarstvo Dragan Nedić.
- Imali smo u planu da prekinemo sa vakcinacijom već od 1. januara 2011. godine, međutim to ćemo još razmotriti i povezati sa situacijom u Srbiji jer bi takva odluka predstavljala veliki rizik – istakao je Nedić i dodao da pojava kuge uz granicu predstavlja veliki problem.

Izvor: Glas Srpske
PretragaPuna pretraga Web site-a.

Marketing